Профілактика наркоманії

Профілактика наркоманії

Куріння, алкоголізм, наркоманія в сучасному світі занадто помолодшали. Немає ніякої гарантії, що ще вчора скромна і ввічлива дитина з благополучної родини не перетвориться на наркомана або алкоголіка. Але потрібно намагатися уникнути цієї проблеми./Files/images/sots_pedagog/2.jpg

Що ж слід робити, щоб підліток не скотився на дно, перетворившись на непотрібного суспільству наркомана, і не проміняв життєві радості на ілюзію наркотичного «чарівництва»?

Перш за все, профілактика наркоманії у підлітків, як і інших шкідливих звичок, зводиться до особистому прикладу його батьків. Те, що з ранніх років бачить дитина, він вважає нормою життя. Як батьки ставляться до куріння, алкоголю, які люди приходять у гості, як відбувається спілкування і відзначення свят - все це відкладається у свідомості дитини і формує в неї певну модель поведінки.

Наркотики і спиртне багатьма підлітками розглядаються як спосіб розслаблення і відходу від напруженої дійсності. Але завдання батьків - протиставити такому згубному розслабленню інші способи вирішення проблем, і пояснити підліткові, що відхід в ілюзорний світ - це тимчасова насолода, і вона не варта занапащеного молодого життя.

Велике значення у профілактиці підліткової наркоманії має вплив педагогів та засобів масової інформації. Але прості лекції навряд чи вразять сучасну молодь. Набагато дієвіше буде показ документального фільму, наочно демонструє всі жахи життя наркоманів в ракурсі масштабної трагедії всієї країни. Молоді люди повинні зрозуміти, що наркоманія серед підлітків - це шлях до вимирання людства, нації. І таку проблему краще не допускати, ніж потім намагатися її позбутися.

Якщо ви хочете вберегти свою дитину від наркотиків, будуйте свої відносини на довірі та щирості. Розмовляйте з підлітком на серйозні теми про здоров'я і життя без шкідливих пристрастей. Пояснюйте, що наркотики - всього лише мішура, під якою виявляється порожнеча.Профілактика наркоманії стала невід'ємною частиною виховної роботи Глухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №6. Для цього в школі проводяться лекції та заняття з профілактики наркоманії, демонструються документальні та художні фільми. Також є невід’ємною співпраця з службами та іншими установами міста.

Так 24 січня 2019 р. відбулась зустріч 8-х класів із фахівцем із соціальної роботи відділення соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради Сумської області Мухою Оленою Олександрівною. Учні переглянули відео та отримали відповіді на питання, які їх цікавили.

Соціальний педагог Т.КОЗЛОВСЬКА

Кiлькiсть переглядiв: 197

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.