140 років від дня народження Миколи Хвильового

У переломні епохи, коли вирішується доля народу, хтось із митців бере на себе головну роль: осмислити те, що відбувається, пояснити суть подій і повести націю на боротьбу за право жити. У 20-ті роки ХХ століття, у час новітнього відродження нашої літератури, таким лідером став Микола Хвильовий.

13 грудня українському письменнику Миколі Хвильовому виповнюється 140 років від дня народження.

Своє життя Микола Хвильовий назвав "шляхом безумної подорожі". Справді, складається враження, що цій людині судилося перейти всіма колами пекла, а до раю так і не потрапити...

Мрії про побудову нового суспільства, героїка й романтика боротьби за високі ідеали в житті і в літературі повністю захопили митця, якого називають романтиком революції і нового світлого життя. Для Миколи Хвильового життя і творчість були тотожними поняттями. Неможливість творити означала неможливість жити. Микола Хвильовий обрав своїм життєвим кредом слова: "Хай живе дух неспокою".

Глибоко і щиро вірив Микола Хвильовий у комуністичні ідеали, але коли побачив і відчув, що життя не таке, про яке мріяв, то мовчати не міг.

"Темна наша батьківщина. Розбіглась по жовтих кварталах чорнозему й зойкує росою на обніжках своїх золотих ланів. Блукає вона за вітряками й ніяк не найде веселого шляху". ("Солонський яр")

Упродовж багатьох десятиліть твори Миколи Хвильового були вилучені з читацького вжитку, не передруковувалися, а ім'я письменника було забороненим. Тоталітарна система хотіла знищити все, що нагадувало про митця. Але, на щастя, це не вдалося, і ми сьогодні маємо можливість знайомитися з правдивими творами талановитого письменника.

/Files/images/ukrants/1111.jpgВиставка-портрет до 140-річчя Миколи Хвильового "Шлях безумної подорожі".

13 грудня відзначається 140 р. від дня народження Миколи Хвильового. На уроці української літератури учні 11 класу пригадали біографію письменника, його творчість, зокрема, твір " Я Романтика", пригадали героїв, висловили своє бачення до твору. Відвідали виставку в шкільній бібліотеці. Провели виховні заходи на тему: "Шлях безумної подорожі", " Дорога до Хвильового". Умовна мандрівка вулицями м. Тростянця.

Блукаючи вулицями й околицями цього міста, можна побачити той, старий Тростянець, у якому минало дитинство письменника. Зберігся двоповерховий будинок колишньої волосної школи, де мешкала родина Фітільових, батьків письменника. Стоїть він на вулиці Червоноармійській(!). Тепер тут також школа, і є в ній скромний меморіальний куточок, присвячений видатному землякові. На одному із стендів — фотографія матері письменника, Єлизавети Іванівни Фітільової, немолодої вже жінки із втомою в очах. Про неї ще буде мова в моїй розповіді, поки що ж скажу лише, що їй судилося пережити власного «м’ятежного» сина. Підбірка матеріалів про Хвильового є і в Тростянецькому історико-краєзнавчому музеї, що розмістився в колишньому палаці Леопольда Кеніга. Кілька років тому його реставрували, і тепер це одна з туристичних родзинок міста.

Сучасники запам'ятали Миколу Хвильового аскетом, у шинелі епохи громадянської війни, у темній "косоворотці", з вихрастою чуприною, нервовим, худорлявим обличчям.
Він був високоосвіченою людиною, грізним полемістом, ніжним ліриком, лагідним, люблячим батьком, завзятим мисливцем. Говорив швидко, нервово, сміявся щиро, дзвінко. одне слово, був звичайною людиною, в якій жив, бунтував, сумнівався, боровся і утверджувався великий талант. Цей талант тягнувся до зір. Тому й не дивно, що багато поетів і письменників присвячували йому свої твори. Це і В.Сосюра, М.Рильський, П.Филипович, Драй-Хмара, 0.Ющенко, Б.Бора, В.Стефаник, І.Дніпровський

/Files/images/ukrants/аа.jpg

/Files/images/ukrants/ппп.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 196

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.