Повернутися до звичайного режиму

ЗНАЙ СВОЇ ПРАВА

«Попереджений - озброєний»

Підліткова злочинність — трагічне явище сучасності, яке викликає у нас лише біль і сум за дітьми із змарнованим дитинством і юністю.
Неповнолітнього злочинця можна покарати, набагато тяжче — попередити причини і наслідки його поведінки. Для цього недостатньо бути психологом чи педагогом. Насамперед, треба любити дітей і боротись не з ними, а з тим, що змушує їх скоювати протиправні дії та аморальні вчинки./Files/images/zahodi_2015-2016/кристина_2.jpg

/Files/images/zahodi_2015-2016/Кристина_3.jpg

Причиною підліткової злочинності найчастіше є неналежний догляд за дітьми батьків або їхня відсутність. Загальне зниження рівня життя, неблагополуччя сімей, які з втратою прибутку втрачають і моральні цінності, відсутність нормальних побутових умов — все це призводить до того, що діти, прагнучи жити так, як усі, намагаються досягти цього шляхом крадіжок та інших злочинів. Крім того, згубний вплив на неповнолітніх справляє телебачення, що пропагує насильство і життя заради власного задоволення.
Одним вагомим методом попередження підліткової злочинності є індивідуальна робота з батьками і дітьми, які викликаються на засідання координаційної ради у справах неповнолітніх. У разі неналежного догляду за дітьми, їх виховання і навчання, служба у справах неповнолітніх турбується про притягнення батьків до відповідальності.

Саме для того, щоб попередити і надати корисну інформацію про наслідки ризикованої поведінки для учнів школи щороку організовуються зустрічі, спільні лекції на теми «Відповідальність неповнолітніх перед законодавством за скоєння злочинів і правопорушень», «Право дитини на проживання у сім’ї», «Сім’я - основний осередок суспільства»та безпосередні розмови та бесіди-лекції фахівців з дітьми. Не став виключенням і цей навчальний рік. Соціальним педагогом школи Козловською Тетяною Володимирівною та оперуповноваженою сектору кримінальної міліції у справах дітей Глухівського МВ УМВС України в Сумській області Демченко Крістіною Олександрівною була проведена спільна лекція про цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність підлітків, типологію правопорушників та покарання які вони нестимуть за скоєні злочини.

Знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов'язків перед суспільством, усвідомлення ними шкоди, відповідальності й вироблення у них правової свідомості зобов'язує поводитись у певних рамках, утримує від порушень правил поведінки.

Тетяна Козловська, соціальний педагог

ЗНАЙ СВОЇ ПРАВА

Важливу роль у формуванні правової культури відіграє школа. Нещодавно відбулася зустріч учнів 7-8 класів з працівником правоохоронних органів К. О. Демченко, яка на життєвих прикладах ознайомила школярів з особливостями кримінальної відповідальності неповнолітніх за порушення правових норм.

Після проведеної бесіди учні переконалися, що набуті знання будуть корисними у подальшому житті.

Володько Ольга, учениця 7-Б класу

Кiлькiсть переглядiв: 145

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.